- 5 buah cabai merah
- 3 buah cabai merah (tergantung tingkat kepedasan)
- 3 siung bawang putih
- 2 buah tomat
- Garam dan gula secukupnya
Prosedur langkah-langkah pembuatan kerang dara rebus:
1. Rebus kerang
Rebus kerang dalam air dengan daun jeruk, serai, lengkuas, daun salam, garam dan gula. Rebus hingga kerang terbuka. Tiriskan airnya.
2. Siapkan sambal
Haluskan cabai merah, cabai rawit, bawang putih, tomat, garam dan gula dalam blender atau cobek.
3. Siapkan kerang dara dengan sambal
-Letakkan kerang dara yang sudah direbus di atas piring.
- Tuangkan sambal di atas kerang.
- Kerang dara dengan sambal rebus siap disajikan.
4. Penyajian
Sajikan kerang dara rebus dengan sambal di atas meja. Hiasi dengan irisan jeruk nipis dan tomat ceri untuk menambah kesegaran.